4ـ اخوان المسلمین مصر

هشدار به موقع سفیر انگلیس در مورد اخوان‌المسلمین مصر و اقدام شاه فاروق

در خاتمه این بحث کوتاه، بی‌مناسبت نیست که اشاره‌ای هم به حوادث مصر سی سال قبل بنماییم: چایمان اندروس، سفیر انگلیس در بیروت، در یک گفت‌وگوی محرمانه با دیپلمات‌های انگلیسی، در «مرکز بررسی مسائل خاورمیانه» درباره اوضاع مصر می‌گوید:

«نقراشی پاشا در یک جلسه سرّی پارلمان مصر گفت که بریتانیا مایل بود «مصر درسی به یهودیان بدهد» ولی وقتی شکست پیش آمد، روشن گردید که هدف بریتانیا آن بود که مصر در دام افتد؛ چرا که اصولاً ارتش مصر آمادگی جنگی نداشت و اسلحه کافی هم در اختیارش نبود در حالی که یهودیان از همه‌جا اسلحه دریافت می‌داشتند و از طرف دیگر «گلوب پاشا» به نیروهای تحت فرمان خود، درست به هنگامی که تل‌آویو در محاصره بود، دستور عقب‌نشینی داد و در نتیجه، نیروها آسیب‌پذیرتر شده و ضربه خوردند و شکست آغاز شد.»

سفیر انگلیس پس از نقل مطالب فوق از «نقراشی پاشا» مدّعی می‌شود که: «این اتهامات کلاً بی‌اساس است؛ زیرا که این مرحله از تاریخ مصر، مصادف با پیدایش نهضت اخوان‌المسلمین در مصر بود که دشمنی آن‌ها با غرب آشکار بود. علیرغم هشدارهای ما، دولت مصر در مقابله با اخوان‌المسلمین کوتاهی کرد، تا آن‌که سرانجام نقراشی پاشا به دستور ملک فاروق جلوی فعالیت آن‌ها را گرفته و سپس دولت ابراهیم عبدالهادی پاشا با اعلام وضعیت فوق‌العاده، با قاطعیت با مسأله برخورد نمود و بر اوضاع مسلّط شد و در این میان حسن البنا هم جان خود را از دست داد...»!

ملاحظه می‌کنید که جناب سفیر، چقدر در گفتار محرمانه، به سادگی مسأله را مطرح می‌سازد؟... پس انگلیس در وارد کردن مصر بدون سلاح لازم به جنگ نابرابر، خیانت نکرده بلکه این دولت مصر است که علیرغم هشدارهای بریتانیا، با آزاد گذاشتن فعالیت اخوان‌المسلمین، که در جنگ بر ضد یهود نقش عمده‌ای را به عهده داشتند، خود را دچار ناراحتی کرده است.

و می‌دانیم که در بحرانی‌ترین شرایط جنگ با یهودیان اشغالگر، ده هزار نفر میلیشیای داوطلب رزمنده وابسته به اخوان‌المسلمین که در میدان جنگ فعال و مشغول نبرد بودند، به دستور فاروق خلع سلاح شده و به قاهره برگردانده شدند و سپس به دستور شاه فاروق، «عبدالهادی پاشا» سازمان اخوان‌المسلمین را مُنحل اعلام نمود و «حسن البنا هم در این میان جان خود را از دست داد» و باز می‌دانیم که حسن البنا، در روز روشن، ظاهراً به دستور فاروق و در باطن به دستور اربابان، توسط یک افسر پلیس مخفی ترور شد و پرونده این جنایت هنوز در دادگاه مصر، خاک می‌خورد... زیرا آن‌ها که پس از شاه فاروق روی کار آمدند، نسبت به اخوان‌المسلمین، بدتر از آن رفتار کردند که شاه فاروق کرد،‌ ولی این بار به نام انقلاب ملی ـ عربی ـ سوسیالیستی!!، تا کسی نتواند اعتراض کند...

و جالب‌تر آن‌که، پس از پیروزی افسران آزاد در کودتای خود بر ضدّ رژیم فاروق، که با همکاری همه‌جانبه اخوان‌المسلمین صورت گرفت، رهبران افسران آزاد ـ نجیب و ناصر ـ بر سر قبر حسن البنا حضور یافته و سوگند یاد کردند که انتقام خون وی را بگیرند، و البته باقی داستان را خود می‌دانید.

* * *

این‌ها نمونه‌هایی از محتویات چند برگ اسناد سرّی وزارت امور خارجه انگلیس است... به امید آن‌که اهل تحقیق و علاقه‌مندان به تاریخ سیاسی معاصر، برای کشف همه حقایق، همة این اسناد را بررسی و ترجمه و منتشر سازند.

سید هادی خسروشاهی

مرداد 1362 ـ رم؛ ایتالیا